04/04/2011
Ναρκωτικά: Δυο σημαντικές συνεντεύξεις σε ομάδα μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού


Ναρκωτικά

 
 

Δυο σημαντικές συνεντεύξεις σε ομάδα μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού

 Στο πλαίσιο ενός καινοτόμου προγράμματος Project ομάδα μαθητών της Στ΄ Τάξης του Κολλεγίου Ρόδου με το Διευθυντή Διοίκησης Δρ. Ναπολέοντα Βλάσση, επισκέφτηκαν το διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Υπαστυνόμο κο Γιώργο Φραγκουλάνδη καθώς και τον Εισαγγελέα κο Μπούτσικο Κωνσταντίνο, προκειμένου στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης και της ενσυναίσθησης, να συλλέξουν και να επεξεργαστούν χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών στην περιοχή μας, στους χρήστες των ουσιών, στα είδη των Ναρκωτικών, στους παράγοντες που οδηγούν τους νέους να κάνουν χρήση Ναρκωτικών, στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι αστυνομικές αρχές, καθώς επίσης να δουν και τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα, ήταν οι Γιωργιού Μιχαήλ-Άγγελος, Μπόνης Άγγελος, Παπαβασιλείου Μαρίτα, Πανταζής Τίμος, Σουλάκος Χρήστος και Χριστόφορου Χρήστος. Αρχικά οι μαθητές επισκέφτηκαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών όπου τους υποδέχτηκε ο κος Φραγκουλάνδης ο οποίος απάντησε με χαρά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ερωτήσεις των μαθητών.

-Έχει αυξηθεί η χρήση Ναρκωτικών στη Ρόδο;

-Ναι πράγματι στη Ρόδο έχει αυξηθεί η χρήση Ναρκωτικών, το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και στην αύξηση των αλλοδαπών που συμμετέχουν στο εμπόριο  και κυρίως των Αλβανών οι οποίοι δεν είναι χρήστες αλλά έμποροι μεγάλων ποσοτήτων. Επομένως αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπάρχει και προσφορά.

-Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν Ναρκωτικά ενώ ξέρουν ότι κάνουν κακό στην υγεία τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η περιέργεια, οι κακές παρέες, η διαθεσιμότητα των ουσιών Όμως πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους είναι το ότι έχει εκφυλιστεί, στη Ρόδο, ο θεσμός της οικογένειας, τα παιδιά πλέον δε νιώθουν την προστασία και την ασφάλεια μέσα στη ν οικογένειά τους. Το κάθε παιδί χρειάζεται ένα καλό οικογενειακό περιβάλλον για να αποφύγει τέτοιες συμπεριφορές.

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση Ναρκωτικών ;

Να ξέρετε ότι τα Ναρκωτικά οδηγούν στο θάνατο. Συνήθως οι χρήστες ξεκινούν με χασίς, νιώθουν ζάλη, κάνουν εμετό, ουσιαστικά από τη χρήση διαλύεται το Κεντρικό Νευρικό τους Σύστημα. Ο θάνατος συνήθως προκαλείται είτε από υπερβολική δόση είτε από λήψη νοθευμένης ουσίας. Επίσης αλλάζει το συναίσθημα του χρήστη, νιώθει άγχος και κατάθλιψη. Όταν δεν έχει χρήματα να αγοράσει ποσότητες ναρκωτικών κάνει εγκληματικές πράξεις, κλέβει φαρμακεία για χάπια και σιρόπια ή καταστήματα για να βρει χρήματα.

-Ποιοι έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα Ναρκωτικά τα αγόρια ή τα κορίτσια;

Τα αγόρια, ωστόσο οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως βαποράκια.

- Πως γίνεται η πώληση των Ναρκωτικών στο Διαδίκτυο;

Με πολλούς τρόπους με το facebook ,το MSN και με courier. Οι χρήστες παραγγέλνουν σπόρους κάνναβης ή άλλα συνθετικά Ναρκωτικά από χώρες της Ευρώπης όπως την Ολλανδία.

-Ποιοι είναι οι τρόποι εισαγωγής Ναρκωτικών;

Το χασίς προέρχεται από την Αλβανία. Πρόσφατα στη Λάρισα κατασχέθηκαν 2 τόνοι χασίς μέσα σε νταλίκα που είχε έρθει από Αλβανία. Η Κοκαΐνη προέρχεται από την Κολομβία..

-Τι γίνονται τα Ναρκωτικά με την κατάσχεση;

Τα στέλνουμε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση και ανάλυση, στη συνέχεια παραμένουν ως πειστήρια σε αποθήκη της Αστυνομίας και δύο φορές το χρόνο καίγονται σε κλίβανο του Νοσοκομείου παρουσία του κου Εισαγγελέα

Τι θα μας συμβουλεύατε;..

Για κάθε πρόβλημά που έχετε να αντιμετωπίσετε να.. μιλάτε με τους γονείς σας, τους δασκάλους σας και τους φίλους σας και να αποφεύγετε οτιδήποτε θα σας προκαλέσει κακό.

Κατόπιν τα παιδιά πήγαν στο γραφείο του Εισαγγελέα κου  Μπούτσικου, ο οποίος, αφού τα  υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά ως Εισαγγελέας Ανηλίκων, απάντησε στις ερωτήσεις τους:

-Υπάρχει πρόβλημα Ναρκωτικών στη Ρόδο;

Παιδιά μου, δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα Ναρκωτικών στη Ρόδο, κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν στο κόσμο των Ναρκωτικών, κάθε χρόνο και χειρότερα.

-Από ποια ηλικία.. αρχίζουν οι ανήλικοι τα Ναρκωτικά;

Τα παιδιά και έφηβοι, πολύ συχνά, αρχίζουν από την ηλικία των 13 και 14 ετών τη χρήση. Ωστόσο σε μια περίπτωση ένας ανήλικος άρχισε τη χρήση στην ηλικία των 12 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης είναι. τα 15 και 16 έτη.

- Ποιοι.. παράγοντες οδηγούν.. τους ανηλίκους.. στα Ναρκωτικά;

Η αδιαφορία, η έλλειψη αγάπης και φροντίδας από τους γονείς, εννοώ όταν οι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους και δεν ασχολούνται καθόλου με αυτά. Διότι υπάρχουν χωρισμένοι γονείς που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους. Οι κακές παρέες, οι φίλοι και οι συναναστροφές, θα πρέπει να προσέχουμε ποιον επιλέγουμε για φίλο μας.

-Ποια μέτρα παίρνετε για τα Ναρκωτικά;

Οι υπηρεσίες της Πολιτείας είναι ελάχιστες. Υπάρχουν Επιμελητές Ανηλίκων, οι οποίοι μαζί με παιδοψυχιάτρους Νοσοκομείων ή Δήμων προσπαθούν να βοηθήσουν και να απομακρύνουν τα παιδιά από τα Ναρκωτικά. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Η Ελβετία θεωρείται πρότυπο στη μεταχείριση των ανηλίκων και γενικά των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Θεωρώ ότι το κράτος μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

-Ποιες είναι οι ποινές που επιβάλλονται στους χρήστες;

Για τους χρήστες οι ποινές είναι μικρές. Το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει τους.. περιστασιακούς χρήστες ως ενόχους ατιμώρητους Για τους εμπόρους οι ποινές είναι αυστηρές και βαριές

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διακίνηση Ναρκωτικών;

Όχι, η οικονομική κρίση δεν επηρέασε το εμπόριο των Ναρκωτικών, διότι παρατηρείται αύξηση στη διακίνηση ποσοτήτων

-Τι θα μας συμβουλεύατε;

Να έχετε μεγάλη προσοχή στις παρέες φίλων. Τα Ναρκωτικά κάνουν κακό στους ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλο ψέμα στο κόσμο για δήθεν μαλακά και σκληρά Ναρκωτικά. Οι περισσότεροι αρχίζουν με χασίς και πέφτουν στη ηρωίνη. Το 90% των χρηστών οδηγούνται στο θάνατο. Δεν υπάρχει επιστροφή από τον κόσμο των Ναρκωτικών.Μακριά από τα Ναρκωτικά. Επίσης έχουν καταστραφεί οικογένειες έχουν πουληθεί περιουσίες. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις οικογένειες. Να προσέχετε πολύ, ποιος σας πλησιάζει, για τι σας πλησιάζει και τι θέλει από σας.